Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Od ziaren z plantacji do filiżanki napoju
Gastronomia, artykuły spożywcze

Od ziaren z plantacji do filiżanki napoju

Daleka jest droga, którą pokonują nasiona kawowca po to, by w postaci pysznego napoju znaleźć się w naszej filiżance. Największe plantacje kawy znajdują się w Brazylii, choć na całym świecie uprawia się ją w ponad 70 krajach. Tam właśnie rozpoczyna się wędrówka ziarenek kawy, które najpierw sadzi s

Pierogi na różne sposoby
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pierogi na różne sposoby

Pierogi najbardziej kojarzą się nam z kuchnią polską, ewentualnie rosyjską, czy ukraińską. Zachęcamy do zapoznania się z kuchnia polska restauracja warszawa. Każdy z nas zna i ceni sobie przecież pierogi ruskie, czy leniwe. Faktycznie, ten rodzaj jest najbardziej popularny na naszych terenach. Okazu

Kolorowa kolacja malucha
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kolorowa kolacja malucha

Jak przekonać małego niejadka do kolacji? Okazuje się, że jest na to skuteczny i dość powszechnie znany sposób. Dla malucha, atrakcyjne jest wszystko to, co kolorowe i pomysłowo przygotowane. Dzisiaj, tak samo, jak i wiele lat temu, najbardziej popularnym i jednocześnie prostym do przygotowania da

Kaloryczne niemieckie specjały
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kaloryczne niemieckie specjały

Charakterystyczną cechą kuchni niemieckiej jest jej znaczna kaloryczność. Regionalne przysmaki Niemców w zdecydowanej większości przypadków są dosyć tłuste, ciężkie i sycące. Przeważają wśród nich potrawy mięsne. Poniżej przedstawiono niektóre przykłady typowo niemieckich potraw. Niemcy zamieszkują

Haggis, czyli szkocka owca niemal w całości
Gastronomia, artykuły spożywcze

Haggis, czyli szkocka owca niemal w całości

Haggis jest tradycyjnym szkockim daniem, które przygotowuje się z owcy, właściwie całej. Poza mięsem do przygotowania potrawy wykorzystuje się bowiem także wnętrzności zwierzęcia, m. in. wątrobę, serce czy płuca. Wnętrzności owcy miesza się ze sobą, a następnie dodaje do nich przyprawy, cebulę i ow

Grecy i ich kuchnia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Grecy i ich kuchnia

Łatwo się domyślić, że w Grecji jak i w innych europejskich krajach nie mamy jednej kuchni, a wiele regionalnych tradycji kulinarnych. Region zwany Attyką słynie z gołąbków zawijanych w liście winogron, które Grecy nazywają dolmades. Tam także jada się musakę czyli danie z zapiekanych bakłażanó

Ile dań na imprezę?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ile dań na imprezę?

Przygotowując imprezę w domu nie masz osobistego szefa kuchni, który ułoży ci jadłospis na konkretny dzień. Rozpiska menu zleży przede wszystkim od tego, o której godzinie goście odwiedzą twój dom. Jeżeli uroczystość w kościele zakończy się przed godziną 15.00 to oczywistym jest, że świętowanie nale

Polskie potrawy regionalne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Polskie potrawy regionalne

Jest bardzo wiele ciekawych potraw, które jada się w Polsce tylko w niektórych regionach. Na próżno ich szukać w innych miejscach, a nawet jeśli je znajdziemy to nie będą z pewnością tak samcze, jak tam gdzie są robione na co dzień. Doskonałym przykładem są choćby Rogale Świętomarcińskie, które wyp

Odbierz zakupy spożywcze kiedy chcesz
Gastronomia, artykuły spożywcze

Odbierz zakupy spożywcze kiedy chcesz

Zakupy spożywcze z opcją dowolnego odbioru? Brzmi abstrakcyjnie, ale dziś jest to możliwe. Dzięki ciągłemu rozwojowi rynku i zauważaniu kolejnych potrzeb konsumenckich, przedstawiona została kolejna alternatywa zakupowa. Mowa o tzw. click&collect. Czym jest i jak się z tego korzysta? Sprawa jest ba

Czasem można tłusto zjeść
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czasem można tłusto zjeść

Na co dzień wielu z nas pilnuje diety, liczy kalorie i ćwiczy w pocie czoła, aby wyglądać pięknie i zgrabnie. Nadchodzą jednak takie dni kiedy odpuszczamy i wiąże się to często z wakacyjnymi wyjazdami. Są bowiem takie kraje, do których jadąc absolutnie musimy zapomnieć o diecie, bo i tak nam si

Wszystkie smaki Katalonii
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wszystkie smaki Katalonii

Katalonia jest jednym z ciekawszych regionów Hiszpanii. Także kulinarnie. Elementy tej kuchni pojawiają się także w innych rejonach gdzie słyszy się język kataloński czyli w Walencji i na Balearach. Wiele potraw katalońskich to potrawy kuchni śródziemnomorskiej. A więc je się tutaj ryby takie, jak

Sernik po amerykańsku
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sernik po amerykańsku

Łączenie skrajnych i z pozoru niepasujących do siebie smaków jest bardzo modne w kuchni. Mięso z różnego rodzaju owocami czy słone potrawy ze słodkimi cieszą się popularnością wśród coraz większej liczby wybrednych smakoszy. Jednak Amerykanie wpadli chyba na najbardziej oryginalny pomysł połączenia