Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Codzienne picie kawy
Każdy, kto z pietyzmem smakuje aromat wypijanej kawy może nabrać ochoty, by zostać baristą. Dostępność kursów i dłuższych szkoleń już dzisiaj jest u nas bardzo powszechna, więc w wielu miejscach możemy zdobywać nowe umiejętności. Przy okazji może się okazać, że to jest coś, co nas bardzo interesuj
O czym każdy barista powinien wiedzieć
Biorąc udział w szkoleniu uczestnicy mają na celu dojść do perfekcji w wykonywaniu nowego zawodu. Wszyscy chcą osiągnąć najwyższy poziom umiejętności. Jak w każdej profesji, i tutaj jest wiele do zrobienia, wiele godzin poświęconych praktycznym ćwiczeniom, bo to one przecież czynią mistrza. Nie od
Tajemna receptura, czyli przepis na ciasto drożdżowe
Jest jedno takie ciasto, które w wielu ludziach budzi prawdziwie sentymentalne uczucia. Jego zapach przywodzi, bowiem na myśl wspomnienia o beztroskim dzieciństwie, natomiast już sama myśl o dużej ilości kruszonki na wierzchu, przyprawia o nagły głód. Mowa oczywiście o cieście drożdżowym. Żaden inn
Domowy rosół
Ta słynna zupa, serwowana jest niemal w każdym, polskim domu, jako pierwsze danie, podczas obiadu niedzielnego. Ponadto, gorąca, skutecznie postawi na nogi każdego, szczególnie tych przeziębionych, a nawet tych, których zmogła grypa. Niektórzy gotują ją, kiedy mają zły humor lub kiedy ma miejsce kł
Popularność kawy w Polsce
W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie kawą w naszym kraju. Zmieniła się rzeczywistość wokół nas, obficiej czerpiemy łatwiej już dostępne przyjemności z życia. Mamy obecnie wyśmienite warunki do podróżowania po całym świecie i przyglądania się innym kulturom. Chętnie bywamy w restaurac
Śniadanie letnie, voila!
Podczas letnich upałów, organizm człowieka posiada zupełnie odmienne potrzeby i upodobania kulinarne, niż to było w okresie jesienno-zimowym. Z racji tego, że miesiące takie jak czerwiec, lipiec i sierpień obfitują w świeże, pyszne warzywa i owoce, warto w tym czasie właśnie na nich oprzeć swój cod
Coś z niczego, czyli znany pomysł na szybki obiad
Czasem, kiedy człowiek nie ma czasu na zakupy i gotowanie, całkiem sprawnie potrafi sobie poradzić, wykorzystując to, co zostało w lodówce. Jak się okazuje, ta metoda cieszy się dużą popularnością, zarówno wśród studentów, jak i poważnych gospodyń domowych. Wcale nie trzeba kupować różnorodnych, o
Prawdziwa niemiecka gospoda
Kiedy jesteśmy w Niemczech wręcz grzechem jest nie najeść się tam za wszystkie czasy. W końcu po to się jest na wakacjach, aby sobie odrobinę pofolgować i poczuć się lepiej. Jedzenie świetnie się do tego nadaje. Kuchnia niemiecka, zresztą podobnie jak czeska i austriacka, uchodzi za dość ciężką, tł
Kluski i piwo
Nasi zachodni i południowo-zachodni sąsiedzi wiedzą czym jest dobre jedzenie. Kiedy się jedzie do Czech lub do Niemiec zdecydowanie obok zwiedzania liczy się także to, gdzie się będziemy podczas wycieczki stołować i jakich potraw spróbujemy. Ważne jest także to, czym je popijemy. Kuchnia tamtych kr
Pamiętaj o wegetarianach
Jeśli jesteś gospodarzem rodzinnej uroczystości to zazwyczaj znasz swoich gości i wiesz, jakie są ich upodobania smakowe. Może jednak zdarzyć się tak, że na imprezę zawita ktoś ci nieznany, z dalszej rodziny lub z rodziny twojego męża i jego gusta smakowe będą inne niż pozostałych. Przygotowując d
Ziemniaki w kuchni niemieckiej
W bardzo wielu krajach Europy jest ogromna ilość potraw z ziemniaków. Takim krajem jest oczywiście Polska, bo mamy tutaj naprawdę dużo dań, gdzie ziemniaki królują, ale Niemcy wcale nam pod tym względem nie ustępują. Niezależnie od regionu, bo kuchnia niemiecka jest regionalna i trudno mówić o jedn
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa
Polecane artykuły
Samolot – najbezpieczniejsza forma transportu
W telewizji co rusza słyszmy o katastrofie samolotowej. Gdzieś zabrakło paliwa w czasie lotu i konieczne było lądowanie awaryjne. W innym przypadku wysiadł silnik, dlatego też pilot musiał szybko szukać awaryjnego lotniska. Słyszy się także o tym, że w czasie lądowania urwały się koła. Czasem zasł
Procesor – serce urządzenia
To dobry moment, aby przejść do omówienia poszczególnych podzespołów, bez których żaden komputer obejść się nie może. Jako pierwszym zajmijmy się procesorem. To od niego zależy w jakim tempie pracuje komputer – jak szybko przetwarza dane, którymi operują poszczególne programy, procesy czy gry. Sła