Ziemniaki w kuchni niemieckiej

Ziemniaki w kuchni niemieckiej

W bardzo wielu krajach Europy jest ogromna ilość potraw z ziemniaków. Takim krajem jest oczywiście Polska, bo mamy tutaj naprawdę dużo dań, gdzie ziemniaki królują, ale Niemcy wcale nam pod tym względem nie ustępują.

Niezależnie od regionu, bo kuchnia niemiecka jest regionalna i trudno mówić o jednorodnej kuchni tego kraju, lepiej o kilku kuchniach, ziemniaki często występują jako element potraw. Czasem są tylko dodatkiem, a czasem głównym składnikiem.

Najpopularniejszym daniem niemieckim, w skład którego wchodzą kartofle jest oczywiście sałatka ziemniaczana, która robi się przecież także w Polsce. Podaje się w Niemczech także puree ale także szereg potraw z gotowanych ziemniaków.

Je się także ziemniaki smażone na patelni, a także pierogi. Podobnie, jak w całej Europie, w Niemczech je się także frytki.

www.hysthehague.com

To raczej wpływ belgijskich i holenderskich zwyczajów kulinarnych, ale nie oznacza to, że nie przyjęły się w tym kraju. Frytki to chyba najbardziej uniwersalne danie z ziemniaków, które lubią wszyscy.