Ziemniaki w kuchni niemieckiej
W bardzo wielu krajach Europy jest ogromna ilość potraw z ziemniaków. Takim krajem jest oczywiście Polska, bo mamy tutaj naprawdę dużo dań, gdzie ziemniaki królują, ale Niemcy wcale nam pod tym względem nie ustępują.
Niezależnie od regionu, bo kuchnia niemiecka jest regionalna i trudno mówić o jednorodnej kuchni tego kraju, lepiej o kilku kuchniach, ziemniaki często występują jako element potraw. Czasem są tylko dodatkiem, a czasem głównym składnikiem.
Najpopularniejszym daniem niemieckim, w skład którego wchodzą kartofle jest oczywiście sałatka ziemniaczana, która robi się przecież także w Polsce. Podaje się w Niemczech także puree ale także szereg potraw z gotowanych ziemniaków.
Je się także ziemniaki smażone na patelni, a także pierogi. Podobnie, jak w całej Europie, w Niemczech je się także frytki.
To raczej wpływ belgijskich i holenderskich zwyczajów kulinarnych, ale nie oznacza to, że nie przyjęły się w tym kraju. Frytki to chyba najbardziej uniwersalne danie z ziemniaków, które lubią wszyscy.
Polecane artykuły
Samolot – najbezpieczniejsza forma transportu
W telewizji co rusza słyszmy o katastrofie samolotowej. Gdzieś zabrakło paliwa w czasie lotu i konieczne było lądowanie awaryjne. W innym przypadku wysiadł silnik, dlatego też pilot musiał szybko szukać awaryjnego lotniska. Słyszy się także o tym, że w czasie lądowania urwały się koła. Czasem zasł
Procesor – serce urządzenia
To dobry moment, aby przejść do omówienia poszczególnych podzespołów, bez których żaden komputer obejść się nie może. Jako pierwszym zajmijmy się procesorem. To od niego zależy w jakim tempie pracuje komputer – jak szybko przetwarza dane, którymi operują poszczególne programy, procesy czy gry. Sła