Wszystkie smaki Katalonii
Katalonia jest jednym z ciekawszych regionów Hiszpanii. Także kulinarnie. Elementy tej kuchni pojawiają się także w innych rejonach gdzie słyszy się język kataloński czyli w Walencji i na Balearach.
Wiele potraw katalońskich to potrawy kuchni śródziemnomorskiej. A więc je się tutaj ryby takie, jak choćby tuńczyk czy sardynki, owoce morza i warzywa głównie pomidory, kabaczki, cukinie czy karczochy. Katalończycy dodają do potraw bardzo dużo oliwy oraz oczywiście piją wino.
Tradycyjna kuchnia katalońska bazuje na daniach, które przygotowuje się z chleba. Przykładem takiej potrawy jest chleb moczony w przetartych świeżych pomidorach, czosnku i oliwie a następnie smażony – podaje się go na przystawkę. Bardzo popularną rybą w Katalonii jest dorsz, którego jada się tutaj pod każdą postacią.
Katalończycy spożywają także w dużych ilościach dania z ryżu i makaronu. Ciekawym zjawiskiem są katalońskie gulasze, które choć są daniami jednogarnkowymi, to serwuje się je w trzech odsłonach, jak choćby gulasz z mięsa z dodatkiem ryżu i warzyw. Najpierw podaje się wywar z owego gulaszu, jako zupę dodając do niego ryż lub makaron.
Potem podaje się mięso, zazwyczaj jest to wieprzowa kiełbasa, a na sam koniec podaje się duszone w gulaszu warzywa. Na deser jada się krem kataloński.
Polecane artykuły
Samolot – najbezpieczniejsza forma transportu
W telewizji co rusza słyszmy o katastrofie samolotowej. Gdzieś zabrakło paliwa w czasie lotu i konieczne było lądowanie awaryjne. W innym przypadku wysiadł silnik, dlatego też pilot musiał szybko szukać awaryjnego lotniska. Słyszy się także o tym, że w czasie lądowania urwały się koła. Czasem zasł
Procesor – serce urządzenia
To dobry moment, aby przejść do omówienia poszczególnych podzespołów, bez których żaden komputer obejść się nie może. Jako pierwszym zajmijmy się procesorem. To od niego zależy w jakim tempie pracuje komputer – jak szybko przetwarza dane, którymi operują poszczególne programy, procesy czy gry. Sła