Wielkie grillowanie
Prawdziwą atrakcją wśród dań z zestawu obiadowo-kolacyjnego, które cieszą się najczęstszym spożywaniem w okresie wiosenno-letnim, są potrawy grillowane, pochodzące z rusztu. Niewątpliwie, grill urządzony na świeżym powietrzu, w ogrodzie, poza wrażeniami smakowymi, stwarza także świetną okazję do integracji, z rodziną i przyjaciółmi, przy wspólnym posiłku. Grillowane dania, w dużej mierze składają się z mięs. Przeważnie są to kiełbaski, odpowiednio przyprawiona karkówka, kurczak, a także ryby.
Coraz częściej grilluje się również warzywa, szczególnie takie jak cukinia i bakłażan. Powodzeniem cieszą się też ziemniaki w mundurkach pieczone na grillu, a także opiekane pieczywo. Do potraw przyrządzonych w ten sposób, najlepiej pasuje czerwone, wytrawne wino oraz jasne piwo. W przypadku mięs, warto zwrócić uwagę, że grillowanie, pozbawia je znacznych ilości tłuszczu.
Trzeba jednak przyrządzać je z ostrożnością, tak by nie narazić posiłku na szkodliwe przypalenie, lub wpływ niebezpiecznych substancji smolistych, które mają działanie rakotwórcze.
przetworzone owoce
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa