Pierogi, raz!
Pierogi kojarzą się przeważnie z babciną kuchnią i domowymi smakami dzieciństwa. Apetyt na to danie, nie przemija wraz z upływem czasu, a nawet się zaostrza, o czym mogą świadczyć, wciąż pojawiające się, nowe pierogarnie.
Oferta rodzajowa oraz smakowa pierogów, cały czas się więc rozszerza. Największy popyt panuje jednak na te tradycyjne smaki, które można odnaleźć w pierogach z wody, zawierających nadzienie mięsne, serowe, kapustę i z grzyby, czy jagody.
Nie sposób też, pominąć słynne ruskie pierogi, zawierające farsz ziemniaczano-twarogowo-cebulowy. Najlepsze są te z chrupiącą warstwą wierzchnią, otrzymana dzięki delikatnego zarumienieniu na patelni, wraz z cebulką.
Nowsze warianty pierogowe, które można spotkać najczęściej w nowo otwartych pierogarniach, to pierogi z pieca. Są one wypełnione różnorodnym, często wyszukanym nadzieniem, jakim jest na przykład farsz w stylu meksykańskim, farsz w stylu orientalnym, czy też słodki krem migdałowy.
Pierogi są daniem, które najczęściej jest spożywane w formie obiadu. Warto pamiętać, że w dużych ilościach, mimo niebiańskiego smaku, grozi nam późniejsza niestrawność.
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa