Pierogi na różne sposoby
Pierogi najbardziej kojarzą się nam z kuchnią polską, ewentualnie rosyjską, czy ukraińską. Zachęcamy do zapoznania się z kuchnia polska restauracja warszawa. Każdy z nas zna i ceni sobie przecież pierogi ruskie, czy leniwe. Faktycznie, ten rodzaj jest najbardziej popularny na naszych terenach. Okazuje się jednak, że pierogi są znane na całym świecie i w zależności od rejonu świata różnią się nazwę, wyglądem i oczywiście składnikami potrzebnymi do ich przygotowania. Pierogi na sposób włoski to tak zwane tortellini i ravioli.
Te pierwsze są drobnymi pierożkami, kształtem przypominającymi ślimaki, nadziewane najczęściej masą serową, mięsną oraz grzybową. Ravioli to z kolei większe, bardziej podłużne pierogi, nadziewane w większości szpinakiem oraz serem ricotta. Dosyć znane są także pierożki chińskie. Dobrym, reprezentacyjnym przykładem są pierożki won ton, których wnętrze zawiera przeważnie wieprzowinę mieloną lub owoce morza, z dodatkiem sosu sojowego, a także oleje wytłoczonego z ziaren sezamowych. Mało kto o tym wie, ale Niemcy również mogą poszczycić się swoimi pierogami.
Mają one kształt prostokątów, wypełnione są twarogiem, warzywami lub mięsem.
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa