Mniej znane potrawy francuskie
Francja to kraj, który jest bardzo zróżnicowany zarówno pod względem geograficznym, kulturowym, jak i kulinarnym. Niektóre potrawy z tego kraju jak choćby żabie udka znane są na cały świat, jednak nie każdy zna wszystkie francuskie regiony i wie w jakich potrawach się specjalizują. Choćby Pikardia jest dla wielu nieodkrytym regionem. Można zjeść tam zupy jarzynowe czy też suflet czosnkowy. W jednej z bardziej znanych miejscowości tamtego regionu czyli Amiens serwuje się pasztet z kaczych wątróbek, który uchodzi za wyborny. Deser o nazwie Chantilly pochodzi zaś z miasta o tej samej nazwie.
Przygotowuje się do z mleka, śmietany i cukru. Innym, znanym pikardyjskim deserem jest także tarta z rabarbarem. Burgundia znana jest nie tylko ze swojego czerwonego wina, ale i z wołowiny duszonej w tym trunku. Z miasta Dijon położonego w tym regionie pochodzi pyszna, ostra musztarda. Tam także jada się ślimaki. Opisując regiony kulinarne Francji nie można zapomnieć o Bretanii, gdzie jada się owoce morza i słynne, bretońskie naleśniki a popija cydr.
https://www.opakowaniaok.pl/79-opakowania-papierowe
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa