Kulinarna magia świąt
Nadchodzące każdego roku święta, czy to Bożego Narodzenia, czy Wielkiej Nocy, nieodmiennie kojarzą się ze smakiem charakterystycznych i popularnych dla tego czasu potraw. Każde z wymienionych świąt, wyróżnia się własnym, niepowtarzalnym zestawem dań.
Podczas zimowych, grudniowych wieczorów, przygotowujemy takie dania jak: barszcz czerwony w uszkami, ryba pod różną postacią, kluski z makiem, zupa śledziowa, pierogi z kapustą i grzybami i wiele innych. Wszystko to po to, by tradycji 12 dań postnych, podczas wigilijnej wieczerzy, stało się zadość.
Co do ciast, panuje dużo większa swoboda, jednak tradycyjny sernik, makowiec i oczywiście pierniki, to pozycje obowiązkowe, wśród świątecznych deserów. Z kolei Wielkanoc, ściśle łączy się z takimi potrawami jak jajka pod każdą postacią, żurek z białą kiełbasą, sałatki jarzynowa, a ze słodkości, rzecz jasna, bogato zdobiony mazurek.
Większość Polaków nie wyobraża sobie prawdziwych świąt bez tych potraw, przekazywanych zresztą, z pokolenia na pokolenie. Można nawet rzecz, że ich obecność na świątecznym stole, przyczynia się do wytworzenia wyjątkowej atmosfery.
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa