Kim jest barista?
Stosunkowo niedawno pojawił się na rynku pracy nowy zawód. Każdy, kto choć trochę interesuje się kawą, jej smakiem, gatunkami i historią wie, że barista to osoba, która posiada umiejętność doskonałego zaparzania kawy. Można powiedzieć, że ten nowy zawód ma wielką przyszłość i wzbudza duże zainteresowanie. Chętnych do jego wykonywania jest coraz więcej.
Z tego powodu też powstało wiele miejsc, w których naucza się tej profesji. Wykształceni już fachowcy przekazują przyszłym adeptom swoją wiedzę i umiejętności podczas przeróżnych kursów i szkoleń. Prawie w każdym większym mieście odbywają się takie odpłatne szkolenia. Różny jest poziom przekazywanej wiedzy, stąd też różna liczba dni przeznaczona na kursy.
Mogą być takie, które trwają tylko kilka godzin i zdobywa się na nich absolutnie podstawową wiedzę w zakresie baristyki, którą najczęściej wykorzystuje się na potrzeby domowe, kameralne. Na poznanie i doskonalenie umiejętności nie ma tam zbyt wiele czasu, dlatego warto skorzystać ze szkolenia na nieco wyższym poziomie, które trwa kilka dni. Tutaj na pewno będzie czas na praktykę, ale najpierw obowiązkowo dużo teorii na temat kawy i wszystkiego, co z nią związane. Wiadomości przekazują osoby profesjonalnie przygotowane do prowadzenia tego rodzaju kursów, posiadają doskonale ugruntowaną wiedzę i praktyczne umiejętności w zawodzie.
Sami są świetnymi baristami zatrudnionymi w hotelach, restauracjach, kawiarniach. Często mają w swoim dorobku tytuły mistrzowskie, więc warto się od nich uczyć.
www.poprawkonwersje.pl
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa