Kaloryczne niemieckie specjały
Charakterystyczną cechą kuchni niemieckiej jest jej znaczna kaloryczność. Regionalne przysmaki Niemców w zdecydowanej większości przypadków są dosyć tłuste, ciężkie i sycące. Przeważają wśród nich potrawy mięsne. Poniżej przedstawiono niektóre przykłady typowo niemieckich potraw. Niemcy zamieszkujący Brandenburgię zajadają się białą kiełbasą ze słodką musztardą. Bawarczycy z kolei słyną ze swojej potrawy makaronowej z dodatkiem roztopionego sera oraz cebuli prażonej. Niemiecka nazwa tej potrawy to Kasespatzle.
W Berlinie i jego okolicach popularne są natomiast kiełbaski z rusztu, a także mięso mielone z wyraźnym czosnkowym przysmakiem, czyli tak zwane Bratkartoffeln. W wielu restauracjach berlińskich serwuje się także bardzo pożywne zupy, zwane Eintopfe. Istnieje na tym polu dosyć duże zróżnicowanie, gdyż Niemcy dysponują aż 40 rodzajami tego typu zup. Najpopularniejszych w Niemczech deserem jest strudel jabłkowy. Innymi słowy są to lekko kwaskowate jabłka w cieście. Deser ten serwuje się na ciepło. Należy jednak zauważyć, że ten smakołyk nie jest typowo niemiecki, gdyż jego ojczyzną jest Austria. W Polsce za to warto zjeść najlepsze steki w warszawie.
www.cccmtb.polkowice.pl
Polecane artykuły
Samolot – najbezpieczniejsza forma transportu
W telewizji co rusza słyszmy o katastrofie samolotowej. Gdzieś zabrakło paliwa w czasie lotu i konieczne było lądowanie awaryjne. W innym przypadku wysiadł silnik, dlatego też pilot musiał szybko szukać awaryjnego lotniska. Słyszy się także o tym, że w czasie lądowania urwały się koła. Czasem zasł
Procesor – serce urządzenia
To dobry moment, aby przejść do omówienia poszczególnych podzespołów, bez których żaden komputer obejść się nie może. Jako pierwszym zajmijmy się procesorem. To od niego zależy w jakim tempie pracuje komputer – jak szybko przetwarza dane, którymi operują poszczególne programy, procesy czy gry. Sła