Grecy i ich kuchnia
Łatwo się domyślić, że w Grecji jak i w innych europejskich krajach nie mamy jednej kuchni, a wiele regionalnych tradycji kulinarnych. Region zwany Attyką słynie z gołąbków zawijanych w liście winogron, które Grecy nazywają dolmades.
Tam także jada się musakę czyli danie z zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego oraz tiropita czyli placek z nadzieniem ze słynnego, greckiego sera feta. Na Wyspach Jońskich jada się głównie owoce morza i ryby, ale także makaron, który spopularyzowali tutaj Włosi.
Na Krecie zaś je się bardzo duże ilości wieprzowiny, zwłaszcza pieczone, wieprzowe kotlety. Mieszkańcy tej wyspy znani są także z tego, że używają naprawdę dużej ilości przypraw.
Nie oznacza to jednak wcale, że nie ma potraw, a przynajmniej składników, które serwowane lub wykorzystywane są w całej Grecji. Z pewnością czymś takim są oliwki, oliwa czy wspomniany już ser feta ale także pasta czosnkowa z ogórkami i miętą czyli popularne tzatziki i oczywiście sałatka grecka oraz także pyszne wino.
pizza bielsko
Polecane artykuły
Samolot – najbezpieczniejsza forma transportu
W telewizji co rusza słyszmy o katastrofie samolotowej. Gdzieś zabrakło paliwa w czasie lotu i konieczne było lądowanie awaryjne. W innym przypadku wysiadł silnik, dlatego też pilot musiał szybko szukać awaryjnego lotniska. Słyszy się także o tym, że w czasie lądowania urwały się koła. Czasem zasł
Procesor – serce urządzenia
To dobry moment, aby przejść do omówienia poszczególnych podzespołów, bez których żaden komputer obejść się nie może. Jako pierwszym zajmijmy się procesorem. To od niego zależy w jakim tempie pracuje komputer – jak szybko przetwarza dane, którymi operują poszczególne programy, procesy czy gry. Sła