Domowy rosół
Ta słynna zupa, serwowana jest niemal w każdym, polskim domu, jako pierwsze danie, podczas obiadu niedzielnego. Ponadto, gorąca, skutecznie postawi na nogi każdego, szczególnie tych przeziębionych, a nawet tych, których zmogła grypa. Niektórzy gotują ją, kiedy mają zły humor lub kiedy ma miejsce kłótnia, gdyż podobno jej zapach i smak, poprawia nastrój, a także łagodzi spory. Przynajmniej tak twierdzą, niektórzy ludzie, zaliczani już do nieco starszego pokolenia. O jakiej zupie mowa? To żadna zagadka.
Jest to, oczywiście rosół! Prawda jest taka, że każda gospodyni ma swój własny przepis na dobry rosół, dlatego w każdym domu, może on smakować inaczej. Zdecydowana większość, najbardziej jednak przepada, za tym tradycyjnym drobiowym, gotowanym na kurzym mięsie, wyselekcjonowanej włoszczyźnie, zawierającym kostkę rosołową do smaku oraz dużo marchewki oraz pietruszki. Niektórzy lubią też dodać nieco lubczyku. Najlepszy rosół to taki, który gotowany jest przez kilka godzin, na niewielkim ogniu. Widocznie, wszystkiemu co naprawdę dobre, należy dać odpowiednią ilość czasu, aby mogło osiągnąć najbardziej pożądaną jakość, a więc w przypadku rosołu idealny, domowy smak i złocisty kolor.
www.tynkiposadzkifranke.pl
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa