Czy na Mazowszu znajdziemy tradycyjną kuchnie polską?
Ciężko powiedzieć, który z regionów Polski możemy uznać za ten najważniejszy i obowiązująca tam tradycję kulinarną uznać za tradycyjną kuchnię polską. Z pewnością Mazowsze ma dużą szansę.
Jednakże w kuchni tego regionu widać zarówno wpływy innych regionów, jak choćby Kurpi czy Kujaw ale i światowych tradycji kulinarnych. Za czasów Królestwa Kongresowego czyli tak zwanej Kongresówki dbano, aby w Warszawie – stolicy Mazowsza, jak i stolicy Polski serwowano prawdziwe, polskie potrawy.
A więc jadano tutaj czarninę, gotowane kasze, pieczone kaczki faszerowane nadzieniem z podrobów, pietruszki i bułki, serwowano tutaj zupę grzybową oraz żur. Jadano tutaj także typowo lokalny przysmak czyli flaczki po warszawsku.
Tradycyjna kuchnia mazowiecka opierała się głównie na kuchni ludowej, zaś w kuchni warszawskiej znać było wpływy europejskie, a nawet światowe. Tak jest zresztą do dziś, bo w Warszawie znajdziemy restauracje, gdzie serwowane są potrawy z różnych zakątków globu.
https://www.dagrasso.pl/bialystok-dziesieciny
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa