Chińska zupa z ptasich gniazd, Chiny

Chińska zupa z ptasich gniazd, Chiny

Można rzecz, że w Chinach nic się nie zmarnuje. To twierdzenie nabiera słuszności zwłaszcza w przypadku, gdy chodzi o jedzenie. Potrawa, o której mowa, jest znana w Chinach od stuleci. Jest bogata w proteiny oraz minerały i rzekomo ma działać jak afrodyzjak. Jednocześnie jest bardzo trudna w przygotowaniu, wymaga ogromnych umiejętności kucharskich, a co za tym idzie – jest też daniem dosyć drogim. O czym mowa? O zupie z ptasich gniazd. Potrawę tę przygotowuje się z gniazd jerzyków.

Ptaki te swoje gniazda budują z wydzielanej przez siebie śliny, a nie jak większość z trawy i patyków. Właśnie ta ślina jest przedmiotem zainteresowania chińskich kucharzy. Jerzyki swoje gniazda budują tylko w trakcie okresu godowego, czyli trzy razy w roku. Stąd też kucharze mają niewiele czasu, by pozyskać składniki do zupy. Zebranie gniazd jerzyków także nie należy do najprostszych, gdyż ptaki te osiedlają się w miejscach trudno dostępnych – na wysokich skałach czy stromych nadmorskich brzegach. Za jedną miskę zupy z gniazd jerzyków w Hong Kongu można zapłacić nawet 100 dolarów. Zatem nie bez powodu danie to jest nazywane Kawiorem Wschodu.

smalec gęsi
świeże warzywa